Fråga facket Fråga facket

Podden Samhällsuppdraget

Samhällsuppdraget, en podd där Rebecka Bohlin tillsammans med gäster vaskar fram ideologiska konfliktlinjer i vår tids brännande politiska frågor. En podd baserad på boken Samhällsuppdraget: att tänka fackligt om makt, intressen och samverkan av LO-juristen Claes-Mikael Ståhl.

Programledare: Rebecka Bohlin. Producent: Johanna Ekeroth. Tekniker: Petter Brundell.

Kopiera länk för delning

00:00
00:00

Title

I första avsnittet av Samhällsuppdraget reder Rebecka Bohlin, tillsammans med Claes-Mikael Ståhl, jurist på LO och författare till boken Samhällsuppdraget, ut vad samhällsuppdraget egentligen är och varför det är så viktigt att ta striden mot populister.
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget är Claes-Mikael Ståhl tillbaka för att prata med Rebecka Bohlin om kapitalism. Specifikt kapitalismens kraft och dess destruktiva baksida.
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget möter Rebecka Bohlin Enna Gerin, utredare och biträdande chef på det fackliga idéinstitutet Katalys. Tillsammans diskuterar de grunden för samhällsuppdraget och samverkan, nämligen människorna. Är det vi? Eller är det vi och dem?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget är Enna Gerin tillbaka för att samtala med Rebecka Bohlin om nationalstaten. Tillsammans försöker de svara på den problematiska frågan, är det rätt att vara patriot?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget gästas Rebecka Bohlin av Håkan A Bengtsson, författare, VD för Arenagruppen och ledarskribent för Dagens Arena, för att prata om delaktighet. Är delaktighet grunden för sammanhållning och hur uppnår vi det?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget är Håkan A Bengtsson tillbaka för att prata med Rebecka Bohlin om fördelning och rättvisa. Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Eller, ska de rika bli rikare så att ett ökat välstånd sipprar ner till alla?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget gästas Rebecka Bohlin av Helle Klein, journalist, präst och chefredaktör för Dagens Arbete, för att prata om demokrati och yttrandefrihet. Samt försöka sätta fingret på varför populister kanske är listigare än fascister.
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget är Helle Klein tillbaka för att prata med Rebecka Bohlin om demokratins utmaningar och möjligheter. Tillsammans försöker de svara på frågan om det är dags att demokratiska socialister också utmanar den ekonomiska makten.
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget gästas Rebecka Bohlin av Göran von Sydow, direktör och chef för Sieps, för att samtala om Sverige som en del av världen. Hur ska vi navigera mellan nationalstaten och vår omvärld?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget är Göran von Sydow tillbaka för att prata med Rebecka Bohlin om Europa. Tillsammans försöker de besvara frågan, är europeisk samverkan ett skyddande tak eller kan det vara ett hot mot våra samhällsvärn?
I detta avsnitt av Samhällsuppdraget gästas Rebecka Bohlin av Emilia Töyrä, socialdemokratisk riksdagsledamot, för att samtala om det goda samhället. Vad är det? Och hur når vi dit?
I sista avsnittet av Samhällsuppdraget är Emilia Töyrä tillbaka för att prata med Rebecka Bohlin om det goda samhället och framtiden. Hur åstadkommer vi den framtid vi vill ha och hur ser vägen dit ut?