Fixa till sjukförsäkringen!

Fixa till sjukförsäkringen!

Fixa till sjukförsäkringen – skriv under uppropet!

Nu är det bråttom. Tusentals blir utförsäkrade, många med långtidscovid. Många förändringar måste till – vi kräver en trygg sjukförsäkring.

Nu är det bråttom. Just nu blir tusentals sjuka utförsäkrade. Många har långtidscovid och har själva slitit i pandemins frontlinje. Många förändringar måste till innan vi har en trygg sjukförsäkring.

En är att se till att den som är för sjuk för att kunna arbeta ska få vara sjukskriven längre än ett år. Därför måste dagens 365-dagarsregeln i sjukförsäkringen tas bort permanent.

Det är ett systemfel att vi som bär samhället och betalar skatt inte ska få känna oss trygga. Långtidssjuka, som inte vill något annat än komma tillbaka till jobbet, blir dubbelt bestraffade. Ofta kvinnor med vård- och omsorgsyrken som är livsviktiga. 

Men för att laga den trasiga sjukförsäkringen räcker det inte med att ändra 365-dagarsregeln. Det är bara början – vi vill mer.

Den trasiga sjukförsäkringen har drabbat människor under alltför lång tid.

”Nu har du varit sjuk länge nog!”

Ett tungt lyft på jobbet trasade sönder diskarna på Annelie Maanselkä. På grund av skadan kan hon inte jobba fullt ut. Men efter skadan uteblir tryggheten. Den försäkring Annelie betalat under alla år genom att skatta på sin lön är inget värt i mötet med den trasiga sjukförsäkringen.

“De lever i fablernas värld.”

Artos i axlar, avsliten muskel i armen, ett dåligt knä, handoperationer, fötter som inte klarar att stå och gå mer än nån timme i stöten. Från vården får han höra att han inte kan jobba. Så påverkas en snart 60 år gammal kropp av ett fysiskt krävande yrkesliv. Men istället för trygghet efter mångårigt arbetsliv nekas Thomas Karlsson ersättning.

“Det finns inget jobb på den öppna arbetsmarknaden för dig.”

Jan-Åke får inte jobba på sin arbetsplats för att han är för sjuk. Han får inte hjälp av arbetsförmedlingen för han hör hemma hos Försäkringskassan. Och där får han beskedet att han ska jobba. Dagens trasiga sjukförsäkring ger allt annat än trygghet.

”Hela lagstiftningen och systemet måste ändras. Det är så jävla fyrkantigt”

Efter att kört buss sen hon var 20 år brakade allt ihop för Kristina. När stödet behövdes för att ta sig ur sjukdom var budskapet från Försäkringskassan: ”Ta ett lättare jobb utan stress, krav och som inte kräver social interaktion på den öppna arbetsmarknaden.”

”Jag har jobbat sen jag var 15. Vi pratar om tre ynka månader av mitt liv där jag behövde hjälp.”

När Linda Wieselgren Edenholm behövde tryggheten som mest fick hon kalla handen i mötet med en trasig sjukförsäkring. Stödet från samhället fanns inte där för henne när sjukdomen slog till.

”Jag har gjort rätt för mig i hela mitt liv men bemöts som en fuskare”

Av en ny handläggare deklarerades Marie-Louise plötsligt frisk från ingenstans och uppmanades ta “ett lättare kontorsjobb med en närliggande toalett” – så hon kunde gå undan att kräkas när hon behövde. 

För att laga den trasiga sjukförsäkringen räcker det inte med att ändra 365-dagarsregeln. Det är bara början.

  • Sjukförsäkringens tidsgränser måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter. 
  • Karensavdraget måste avskaffas permanent, för alla. Sverige är det enda landet i Norden som har kvar det!
  • Försäkringsskyddet för de med otrygga anställningar måste förstärkas.
  • Inkomsttaket i sjukförsäkringen måste höjas så att åtminstone 80 procent av de försäkrade får 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen när de blir så sjuka att de inte kan arbeta.
  • Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver nya riktlinjer.

Fakta i frågan:

Vad är 365-dagarsregeln?

När regeringen Reinfeldt vände upp och ner på sjukförsäkringen genom den stora förändringen 2008 infördes hårda tidsgränser. Åren efter den nya hårda lagstiftningen började människor utförsäkras. I takt med tiden har lagen också kommit att tillämpas allt hårdare av Försäkringskassan. Det som redan var restriktivt gjordes ännu mer restriktivt. Även den nuvarande rödgröna-regeringen har varit delaktiga till den trasiga sjukförsäkringen. Försäkringskassan tillåts vara stelbenta och fyrkantiga tidsgränser är kvar.

Så sedan 2008 har det inte hänt mycket – förrän pandemin slog till. Då togs ett första efterlängtat steg när tidsgränsen (dag 180) gjordes om. Men, det är bara en droppe i havet om inte tidsgränsen vid dag 365 – “365-dagarsregeln” – görs om. För som det är nu kan man i praktiken inte vara långtidssjuk mer än 12 månader.

Vad avgör om utförsäkringarna stoppas?

För att laga sjukförsäkringen måste de fyra partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet komma överens.

Varför ta bort karensavdraget för alla?

Karensavdraget straffar människor som har jobb där man inte kan jobba hemifrån. För en person som arbetar i omsorgen kan det innebära direkt livsfara för brukarna att gå till jobbet med symptom på influensa, eller ännu värre, av covid-19. Medan de med skrivbordsjobb kan ta en dag att jobba hemifrån, är det ofta inget alternativ för vanligt folk. De måste sjukskriva sig och får då karensavdrag på lönen. Dessutom är det större risk att bli sjuk på jobbet när man dagligen träffar patienter eller brukare som är sjuka och smittar personalen.

Kommer inte folk vara sjuka ”bara för att man kan” om man tar bort karensavdraget?

Nej, om det vore så skulle resten av Nordens länder – som inte har ett karensavdrag – ha skyhög sjukfrånvaro. Så är inte fallet.

Vilka är det som drabbas med dagens sjukförsäkring?

Det är framförallt vanligt folk med yrken där man jobbar med kroppen, till exempel vård- och omsorgspersonal, byggnads- och industriarbetare, anställda i butiker och i transportsektorn. Människor som får vårt samhälle att fungera. 

LO är en samlande kraft för 14 fackförbund. Tillsammans kämpar vi för ett bättre arbetsliv. Besök oss på LO.se
Ansvarig utgivare för kampanjen är Åsa Märs.