Trygga jobb

Bild på undersköterska i mörk korridor

Ta ställning – för trygga jobb. 

Antalet personer som saknar en trygg anställning blir fler. 

Barnskötare och bemanningsanställda som inte vet när nästa arbetspass börjar. Undersköterskor och lokalvårdare som arbetar ofrivillig deltid. Butiksanställda och kockar som drabbas av hyvling – där du får välja mellan att arbeta färre timmar eller bli uppsagd. 

Klasskillnaden på arbetsmarknaden ökar. Det gäller inte minst anställningsformer då drygt 21 procent av arbetarna var visstidsanställda jämfört med 11 procent av tjänstemännen. Det är den största skillnaden som uppmätts på 2000-talet och skillnaden tycks bara öka. 

Ett otryggt jobb påverkar hela livet. Hur lönen ser ut i slutet av månaden. Om du kan hämta ungarna på förskolan på kvällen. Om du får lån i banken. Osäkerheten gör dig maktlös.  

Under flera år har arbetsgivarnas makt ökat – på bekostnad av vanligt folks trygghet.   

Detta måste få ett stopp. Vi är stolta över våra arbeten. Men vi tänker inte vara tysta när våra villkor försämras. Kraven om full sysselsättning, bättre anställningsvillkor med heltid som norm, jämställda löner och bättre arbetsmiljö kommer att stå i centrum för allt LO gör.   

I förhandling med arbetsgivarna: LO-förbunden kräver att otrygga anställningar begränsas. 

I påverkansarbetet mot politikerna: De lagförslag om arbetsrätten som regeringen arbetar med ska ta hänsyn till LO-förbundens medlemmar och arbetarnas villkor i Sverige. De otrygga anställningarna, visstider, deltider och hyvling, ska begränsas.   

I valrörelsen 2022: Varje medlem, i varje fikarum, varje byggbod och varje gruppchat med arbetskamraterna ska veta vad facket kämpar för – och vad som står på spel om högern får mer makt efter nästa val.  

Men det kommer inte att gå utan dig. Vi behöver dig för att kunna påverka arbetsgivarna, politikerna och väljarna. Ta ställning du också.  

Ta ställning – för trygga jobb.