Publicerad i ETC Göteborg 23 februari 2018
Svenskt Näringsliv har på sedvanligt vis inlett valåret med ett utspel tydligt riktat mot oss som är fackligt aktiva: sätt stopp för politiska samtal på arbetsplatser, heter det i en uppmaning till 60 000 arbetsgivare.
Redan i dag får vi samtal från medlemmar vars arbetsgivare vill förhindra dem att diskutera politik på jobbet. Och det lär inte bli bättre efter uppmaningen från Svenskt Näringsliv.
Den grundläggande fackliga uppgiften är att diskutera villkoren på jobbet. Därför är det väsentligt att få prata om att de borgerliga partierna vill ta bort anställningstryggheten, lagstifta om sänkta löner och införa fler otrygga anställningsformer. En moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna efter valet i höst, kommer att skapa en otryggare vardag och sämre villkor för våra medlemmar. Om detta kommer vi prata om, det berör hela Sveriges utveckling.
Men oavsett om man är fackligt aktiv eller inte bör man uppmuntras att diskutera sina åsikter på arbetsplatsen. Det är en grundläggande del i en demokrati och gynnar enbart ett friare och öppnare klimat.
Svenskt Näringsliv har inlett valåret med att säga att vanligt folk ska vara tysta, medan det rika fåtalet ska få komma till tals. Vi tänker aldrig låta oss tystas. Vi är fast beslutna att genomföra 500 000 samtal under valrörelsen. Och vi kommer även efter valet att fortsätta prata om politik som påverkar oss. Varje dag, året om. Det kan ett desperat Svenskt Näringsliv aldrig sätta stopp för.
Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande
Dan Gabrielsson ordförande LO-distriktet i Västsverige