”Nu har du varit sjuk länge nog!”
juni 10, 2021 11:35 f mEtt tungt lyft på jobbet trasade sönder diskarna på Annelie Maanselkä. På grund av skadan kan hon inte jobba fullt ut. Men efter skadan uteblir tryggheten. Den försäkring Annelie betalat under alla år genom att skatta på sin lön är inget värt i mötet med den trasiga sjukförsäkringen.
10 juni 2021
Det sista Annelie Maanselkäs handläggare på Försäkringskassan gjorde innan hon gick i pension var att skriva en anteckning om Annelie till sin efterträdare. Annelie bör utredas ytterligare för att se om det går att få till sjukersättning, dvs vad man förr kallade sjukpension. För hon blir inte bättre, det är för tungt för henne att jobba.
Jag fick en smärre chock. Jag valde ju inte att råka ut för den här olyckan.
Den nya handläggaren svarar med att istället dra in hennes ersättning helt.
– Jag fick en smärre chock. Jag valde ju inte att råka ut för den här olyckan, säger Annelie Maanselkä. Det var på jobbet som det hände. Det smällde till i nacken vid ett tungt lyft och diskarna trasades sönder. Annelie fick vänta på operation i fem månader.
– Operationen gick bra men jag blev långt ifrån återställd. Nacke och axlar har försvagats, jag blir trött snabbt, är smärtpåverkad och fick en depression på köpet, berättar hon.
”Nu har du varit sjuk länge nog!”
Rehabiliteringen tog lång tid och hon kunde inte återgå till samma tjänst som innan. Heltid funkade inte, hon blev åter sjukskriven i omgångar – idag klarar hon av att arbeta 75 procent. Men sjukpenning för resterande 25 procent, det får hon inte.
– “Nu har du varit sjuk länge nog!”, sa handläggaren. Samtidigt som arbetsförmedlingen inte har en aning om vad det är för jobb jag förväntas få, på 25 procent med mina fysiska begränsningar. Det är inte riktigt klokt. “Det finns ju inget jobb åt dig”, sa dom. Men om dom inte vet, hur fan ska jag då veta?
Annelie är arg. Trött på att bråka men fortfarande arg. Att slåss mot myndigheterna är i sig som ett heltidsjobb. – Jag känner mig så liten, som en liten lort. Det är jag som blir drabbad av deras beslut men jag har ingen talan, det finns liksom inget jag kan göra åt min egen situation. Man är helt maktlös. Trots läkarintyg kör de bara över en.
Men ändra på dessa lagar och direktiv då! De politiska partierna måste ta in det här och göra något åt det. Det är riktiga människoliv som förstörs.
Hon säger att det är tur att hon ändå är så pass gammal att hon redan har det mesta som hon behöver – och en man som jobbar heltid. Hur det hade gått om hon varit ensam vill hon knappt tänka på.
– Det är som att myndigheten tror att det är ett bidrag de administrerar, inte en försäkring som jag har betalat för under hela mitt arbetsföra liv. Och de själva hänvisar bara till riktlinjer och lagar, att de gör som regeringens direktiv lyder. Men ändra på dessa lagar och direktiv då! De politiska partierna måste ta in det här och göra något åt det. Det är riktiga människoliv som förstörs.
✤
Fakta: Sjukförsäkringen
När regeringen Reinfeldt vände upp och ner på sjukförsäkringen genom den stora förändringen 2008 infördes hårda tidsgränser. Åren efter den nya hårda lagstiftningen började människor utförsäkras. I takt med tiden har lagen också kommit att tillämpas allt hårdare av Försäkringskassan. Det som redan var restriktivt gjordes ännu mer restriktivt. Även den nuvarande rödgröna-regeringen har varit delaktiga till den trasiga sjukförsäkringen. Försäkringskassan tillåts vara stelbenta och fyrkantiga tidsgränser är kvar.
Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring – gå med i kampanjen
Det är bråttom. Just nu blir tusentals sjuka utförsäkrade. Många har långtidscovid och har själva slitit i pandemins frontlinje. Många förändringar måste till innan vi har en trygg sjukförsäkring.
Det är ett systemfel att vi som bär samhället och betalar skatt inte ska få känna oss trygga. Långtidssjuka, som inte vill något annat än komma tillbaka till jobbet, blir dubbelt bestraffade. Ofta kvinnor med vård- och omsorgsyrken som är livsviktiga.
Våra krav:
- Sjukförsäkringens tidsgränser måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter.
- Karensavdraget måste avskaffas permanent, för alla. Sverige är det enda landet i Norden som har kvar det!
- Försäkringsskyddet för de med otrygga anställningar måste förstärkas.
- Inkomsttaket i sjukförsäkringen måste höjas så att åtminstone 80 procent av de försäkrade får 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen när de blir så sjuka att de inte kan arbeta.
- Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver nya riktlinjer.