”Jag har gjort rätt för mig i hela mitt liv men bemöts som en fuskare”
juli 1, 2021 11:32 f mMarie-Louise Järlesand fick en sjukdom som förändrade livet helt. Fram till 2018 var det inga problem med Försäkringskassan men 2018 hände något. Av en ny handläggare deklarerades hon plötsligt frisk från ingenstans och uppmanades ta “ett lättare kontorsjobb med en närliggande toalett” – så hon kunde gå undan att kräkas när hon behövde.
“Vår vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning.”– Försäkringskassan
Den 17 mars i år fick hela svenska folket ta del av Marie-Louise Järlesands sjukdomshistoria. Då sändes Uppdrag gransknings program med fokus på Försäkringskassan och sjukförsäkringens haveri.
– Det är viktigt att få upp frågan, få folk att prata om det, ta i det, säger Marie-Louise om beslutet att medverka.
Jag har gjort rätt för mig i hela mitt liv men bemöts som en fuskare. Jag har jobbat, slitit, betalat skatt – ändå har de försökt beröva mig detta.
Den som har sett programmet kan alltså redan Marie-Louises historia, när hennes liv tog en ny vändning, när något som hon först trodde var en magsjuka 2013 konstigt nog aldrig gick över.
Åtta år senare är “magsjukan” kvar. Illamåendet kommer och går, kräkningar i stort sett varje dag, det hon kan äta utan att magen säger ifrån är klara soppor, näringsdryck, rostat bröd, kanske kvarg.
Föreställ dig att vara vinterkräksjuk till och från i åtta års tid. Föreställ dig att få din sjukpenning indragen med motiveringen “gravida kräks ju också”.
Fram till 2018 var det inga problem med Försäkringskassan men 2018 hände något. Av en ny handläggare deklarerades hon plötsligt frisk från ingenstans och uppmanades ta “ett lättare kontorsjobb med en närliggande toalett” – så hon kunde gå undan att kräkas när hon behövde.
Det känns att att de har stulit två år av mitt liv. Från 2018 har det bara varit papper, telefonsamtal och överklaganden i ett.
Marie-Louise vägde runt 77 kilo innan hon blev sjuk. Arbetade i storkök, älskade mat – att äta och att laga. Bjuda hem, testa recept. Idag väger hon 43-44 kilo, får hjälp av dietist för att inte gå ner mer i vikt och fick i omgångar få intravenöst näringsdropp via hemsjukvården.
– Livet har ju förändrats totalt, men jag har ändå accepterat sjukdomen. Det är som det är, jag får försöka göra det bästa av det ändå.
Kampen mot sjukdomen, gastropares – det är en sak.
Kampen mot myndigheterna har varit en annan.
– Det känns att att de har stulit två år av mitt liv. Från 2018 har det bara varit papper, telefonsamtal och överklaganden i ett. Min kurator fick till sist sköta kommunikationen med dom för jag orkade inte, säger Marie-Louise.
– Jag har gjort rätt för mig i hela mitt liv men bemöts som en fuskare. Jag har jobbat, slitit, betalat skatt – ändå har de försökt beröva mig detta.
Ingen ska kastas ut från systemet på det här viset säger Löfven. Men vad görs då?
Trots allt är Marie-Louise just nu ändå glad. Hon har precis fått besked om att hon, efter flera års kamp och överklaganden, ska beviljas sjukpenning.
Sen på vilken nivå det blir efter att hennes SGI har försvunnit återstår att se. “Det blir väl en ny kamp att ta”, men hon är ändå glad och lättad. Samtidigt vet hon att det är få “förunnat”.
– Ingen ska kastas ut från systemet på det här viset säger Löfven. Men vad görs då? Vilka är emot att reformera sjukförsäkringen? Det är bedrövligt med de partier som säger nej, de måste leva med skygglapparna på. Har de ingen släkting som drabbats? Har de själva aldrig varit sjuka? Man lägger pengar på så himla mycket andra grejer, men det här verkar inte vara värt det. Inte för dom i alla fall.
✤
Fakta: Sjukförsäkringen
När regeringen Reinfeldt vände upp och ner på sjukförsäkringen genom den stora förändringen 2008 infördes hårda tidsgränser. Åren efter den nya hårda lagstiftningen började människor utförsäkras. I takt med tiden har lagen också kommit att tillämpas allt hårdare av Försäkringskassan. Det som redan var restriktivt gjordes ännu mer restriktivt. Även den nuvarande rödgröna-regeringen har varit delaktiga till den trasiga sjukförsäkringen. Försäkringskassan tillåts vara stelbenta och fyrkantiga tidsgränser är kvar.
Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring – gå med i kampanjen
Det är bråttom. Just nu blir tusentals sjuka utförsäkrade. Många har långtidscovid och har själva slitit i pandemins frontlinje. Många förändringar måste till innan vi har en trygg sjukförsäkring.
Det är ett systemfel att vi som bär samhället och betalar skatt inte ska få känna oss trygga. Långtidssjuka, som inte vill något annat än komma tillbaka till jobbet, blir dubbelt bestraffade. Ofta kvinnor med vård- och omsorgsyrken som är livsviktiga.
Våra krav:
- Sjukförsäkringens tidsgränser måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter.
- Karensavdraget måste avskaffas permanent, för alla. Sverige är det enda landet i Norden som har kvar det!
- Försäkringsskyddet för de med otrygga anställningar måste förstärkas.
- Inkomsttaket i sjukförsäkringen måste höjas så att åtminstone 80 procent av de försäkrade får 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen när de blir så sjuka att de inte kan arbeta.
- Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver nya riktlinjer.