“Det finns inget jobb på den öppna arbetsmarknaden för dig.”

juni 4, 2021 9:51 f m

Jan-Åke får inte jobba på sin arbetsplats för att han är för sjuk. Han får inte hjälp av arbetsförmedlingen för han hör hemma hos Försäkringskassan. Och där får han beskedet att han ska jobba. Dagens trasiga sjukförsäkring ger allt annat än trygghet.

4 juni 2021

Det konstaterade Arbetsförmedlingen när Jan-Åke fått gått igenom ett arbetsprövningsprogram efter att ha blivit nekad sjukpenning. Oerhörd trötthet, svår yrsel och ljudkänsligheten har kommit smygande i takt med att han blivit äldre, en relativt vanlig konsekvens av den epilepsi som han levt med nästan hela livet.

Det blir ofta så ju äldre man blir, har neurologen förklarat.
Jan-Åke började arbeta som 17-åring. Epilepsin har han medicinerat för sen han fick diagnosen och den har sällan utgjort ett problem för honom i sin yrkesroll. Det är först nu i sextioårsåldern som svårigheterna har kommit.

Det var i september förra året som symptomen blev så starka att han inte kunde jobba.  Hans läkare sjukskrev honom och hans arbetsgivare sa att han inte fick vara på jobbet i det tillståndet, han utgjorde en säkerhetsrisk – inte minst med tanke på att han bland andra arbetsuppgifter körde truck. Inte optimalt i kombination med svår yrsel. 

Men jag får bara avslag på avslag tillbaka. Standardformuleringar skrivna av människor som aldrig träffat mig.

Inte en krona har han fått av den sjukförsäkring som han varit med och finansierat sen 17 års ålder. 

– Husläkare, neurolog, neurokirurg, företagshälsan, AF-arbetsförmågeutredning – alla har skrivit intyg på intyg som säger att jag inte klarar av ens det lättaste arbetet. Men jag får bara avslag på avslag tillbaka. Standardformuleringar skrivna av människor som aldrig träffat mig.

“Jodå, Jan-Åke kan jobba”, menar Försäkringskassan. “Fast här kan du i alla fall inte jobba”, säger arbetsgivaren.“Det finns inget jobb på arbetsmarknaden för dig, du hör hemma hos Försäkringskassan”, konstaterar Arbetsförmedlingen. 

Och så snurrar det på. Åtta månader utan inkomst har passerat.

– Jag har fått leva på de få sparpengar jag haft, och fått stöd av min pappa. Och ätit knäckebröd. Det är ungefär så jag har klarat det, sammanfattar Jan-Åke. 

Jag kommer få så djävulskt dålig pension. Jag vet inte hur det ska gå.

Han är 61 år gammal idag, men att bli pensionär är inte direkt något han längtar efter.

– Jag kommer få så djävulskt dålig pension. Jag vet inte hur det ska gå. Men man har ju inget val, jag sitter där jag sitter.
Läkarna har testat olika behandlingar, men inget har hjälpt nämnvärt. 

– Vila är vad de rekommenderar. Att ha lugn och ro runt omkring mig. Då och då orkar jag ge mig ut en sväng och ta en promenad, men med måtta. Jag klarar inte av när det blir surrigt, för mycket folk. 

Han tycker det är hemskt så som han, och många andra, blir behandlade. 

– Det är fruktansvärt att deras rådgivare sitter och dömer ut specialister och utredningar. Hur kan nån som inte ens har träffat mig vet mer om min hälsa än min behandlande neurolog? ”Nog kan han gå å jobba!” De har ju redan bestämt sig, varför håller man ens på? Det är inte mänskligt. 

Fakta: Sjukförsäkringen

När regeringen Reinfeldt vände upp och ner på sjukförsäkringen genom den stora förändringen 2008 infördes hårda tidsgränser. Åren efter den nya hårda lagstiftningen började människor utförsäkras. I takt med tiden har lagen också kommit att tillämpas allt hårdare av Försäkringskassan. Det som redan var restriktivt gjordes ännu mer restriktivt. Även den nuvarande rödgröna-regeringen har varit delaktiga till den trasiga sjukförsäkringen. Försäkringskassan tillåts vara stelbenta och fyrkantiga tidsgränser är kvar.

Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring – gå med i kampanjen

Det är bråttom. Just nu blir tusentals sjuka utförsäkrade. Många har långtidscovid och har själva slitit i pandemins frontlinje. Många förändringar måste till innan vi har en trygg sjukförsäkring.

Det är ett systemfel att vi som bär samhället och betalar skatt inte ska få känna oss trygga. Långtidssjuka, som inte vill något annat än komma tillbaka till jobbet, blir dubbelt bestraffade. Ofta kvinnor med vård- och omsorgsyrken som är livsviktiga. 

Våra krav:

  • Sjukförsäkringens tidsgränser måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter. 
  • Karensavdraget måste avskaffas permanent, för alla. Sverige är det enda landet i Norden som har kvar det!
  • Försäkringsskyddet för de med otrygga anställningar måste förstärkas.
  • Inkomsttaket i sjukförsäkringen måste höjas så att åtminstone 80 procent av de försäkrade får 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen när de blir så sjuka att de inte kan arbeta.
  • Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver nya riktlinjer.

Sjukförsäkringen måste lagas – påverka ansvariga politiker