“De lever i fablernas värld.”
juni 23, 2021 10:30 f mThomas Karlsson har varit hemma sen maj 2018. Artos i axlar, avsliten muskel i armen, ett dåligt knä, handoperationer, fötter som inte klarar att stå och gå mer än nån timme i stöten. Från vården får han höra att han inte kan jobba. Så påverkas en snart 60 år gammal kropp av ett fysiskt krävande yrkesliv. Men istället för trygghet efter mångårigt arbetsliv nekas han sjukpenning.
23 juni 2021
Thomas började jobba redan i skolan, på sommarloven.
– Jag har gjort allt från att sälja julgranar till att städa. Alla andra höll på med idrott men jag jobbade. Jag behövde tjäna pengar helt enkelt.
Främst har han jobbat inom metallindustrin, men det var när han som budbilschaufför skulle leverera ett oljefat på 208 liter som han tappade balansen och föll. När han tog emot sig med höger arm gick något sönder, som sen aldrig blivit bra igen.
Vi har inget arbete för dig.
– Läkaren avrådde från operation, det var långt ifrån säkert att det skulle bli lyckat.
När Försäkringskassan avslog hans ansökan om sjukpenning skickades han till istället Arbetsförmedlingen. Där gjorde de en grundlig utredning av Thomas kompetens och fysiska förmåga och konstaterade krasst: Vi har inget arbete för dig.
– Men det brydde sig ju inte Försäkringskassan om, så dum som jag var gick jag tillbaka till det gamla jobbet igen. Eller, jag försökte i alla fall.
Det säger sig själv att det inte fungerade med de olika skador han har, och sen i maj 2018 sitter han hemma.
– Man blir deprimerad. Dels av att vara så fysiskt begränsad, men framförallt av att behöva bråka med myndigheter för att få pengar. Och det här drabbar ju inte bara mig, det har drabbat alla runt omkring mig. Man blir inte en glad person av det här.
”Du är för utsliten för att arbeta” säger de. Men vad ska jag göra då, när Försäkringskassan inte håller med?
Hade det inte varit för att hans fru har en inkomst hade Thomas inte klarat sig ekonomiskt. Ibland tänker han att han kanske kan försöka jobba ändå, med smärtstillande kanske kroppen orkar ett tag till.
– Men de avråder mig kraftigt på vårdcentralen. Det skulle förvärra de skador jag redan har. ”Du är för utsliten för att arbeta” säger de. Men vad ska jag göra då, när Försäkringskassan inte håller med? De lever verkligen i fablernas värld.
Det här är inte rätt. Jag har jobbat hela mitt liv och betalat skatt som alla andra. Jag är ingen buse. Men det har man ju inget för, att man sköter sig.
Thomas skämtar om att han kanske borde åka upp till Stockholm och sätta sig utanför riksdagen.
– Politikerna kan inte veta om hur jävlig situationen är, för mig och alla hundratals andra. För annars skulle de ju göra något, eller hur? Det här är inte rätt. Jag har jobbat hela mitt liv och betalat skatt som alla andra. Jag är ingen buse. Men det har man ju inget för, att man sköter sig.
I sommar fyller han 60 år. Han vet ännu inte riktigt hur firandet blir. Det får bli i mån av ork. “Men en sak vet jag: av alla de mediciner jag har är den bästa mitt treåriga barnbarn.”
✤
Fakta: Sjukförsäkringen
När regeringen Reinfeldt vände upp och ner på sjukförsäkringen genom den stora förändringen 2008 infördes hårda tidsgränser. Åren efter den nya hårda lagstiftningen började människor utförsäkras. I takt med tiden har lagen också kommit att tillämpas allt hårdare av Försäkringskassan. Det som redan var restriktivt gjordes ännu mer restriktivt. Även den nuvarande rödgröna-regeringen har varit delaktiga till den trasiga sjukförsäkringen. Försäkringskassan tillåts vara stelbenta och fyrkantiga tidsgränser är kvar.
Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring – gå med i kampanjen
Det är bråttom. Just nu blir tusentals sjuka utförsäkrade. Många har långtidscovid och har själva slitit i pandemins frontlinje. Många förändringar måste till innan vi har en trygg sjukförsäkring.
Det är ett systemfel att vi som bär samhället och betalar skatt inte ska få känna oss trygga. Långtidssjuka, som inte vill något annat än komma tillbaka till jobbet, blir dubbelt bestraffade. Ofta kvinnor med vård- och omsorgsyrken som är livsviktiga.
Våra krav:
- Sjukförsäkringens tidsgränser måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter.
- Karensavdraget måste avskaffas permanent, för alla. Sverige är det enda landet i Norden som har kvar det!
- Försäkringsskyddet för de med otrygga anställningar måste förstärkas.
- Inkomsttaket i sjukförsäkringen måste höjas så att åtminstone 80 procent av de försäkrade får 80 procent av sin inkomst från sjukförsäkringen när de blir så sjuka att de inte kan arbeta.
- Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver nya riktlinjer.